19.1.11

Terra Alta

1 - 3 d'abril de 2009:


Ver Terra Alta en un mapa más grande


Sortim el dia 1 d'abril cap a la Terra Alta, on anem a visitar els espais de la Batalla de l'Ebre. El primer lloc on ens aturem és al Parc Samà, situat entre Cambrils i Montbrio del Camp. És un jardí botànic privat (l'entrada val uns 4 euros), el realitzador i promotor del qual va ser Marquis de Marianao. Era successor d'una família establerta a Cuba, i va voler traslladar aquí l'ambient exòtic de la perduda Colònia. En el parc s'hi poden trobar estancs, torres, l'edifici principal i tota mena d'aus.

Parc Samà




Seguidament, arribem al poble de Miravet, on veiem el riu i pugem al castell. Aquí a Miravet és on es va produir el conegut pas del riu durant la Guerra Civil Espanyola. De fet, va patir greus consequències l'any 1938 quan es va decidir la Batalla de l'Ebre.

Miravet, amb el castell a dalt

Vistes des del castell de Miravet

El segon dia anem a una de les coves de refugi durant la Guerra Civil. L'accés no és fàcil ja que es troba en una zona boscosa i amb desnivells. Es pot entrar a l'interior i caminar pels diferents túnels, encara que és fosc i no resulta fàcil.

Refugis de la Guerra Civil


D'aquí, tot travessant el riu amb la barca, ens dirigim cap a la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls, dividides per la carretera de Gandesa. A la primera, concretament a la cota 705, s’alça un monument a la Pau en record dels combatents de la Lleva del Biberó que en 17 anys van ser cridats per lluitar a la Batalla de l'Ebre. A Gandesa, també aprofitem per visitar El Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre, un museu històric sobre la guerra.

Monument en record a la Lleva del Biberó

Després anem cap a Vilalba dels Arcs, on hi ha les trinxeres construïdes durant la Guerra Civil. S'han condicionat de manera que tothom que vulgui les pugui visitar.

Trinxeres a Vilalba dels Arcs


A continuació, posem rumb cap a Corbera d'Ebre, un poble que va quedar totalment destruit i els seus habitants es van haver de traslladar a la part baixa del turó (on actualment hi ha el poble). Tot i això, avui en dia encara es pot visitar l'antic poble en ruines, conegut com el Poble Vell de Corbera d'Ebre.

Poble Vell de Corbera d'Ebre




Més informació sobre els espais de la Batalla de l'Ebre:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...